5 tips om effectief af te kicken

Heb je het gevoel verslaafd te zijn aan een middel als alcohol of cannabis? Ben je steeds vaker in het casino te vinden, of lukt het niet meer om te stoppen met gamen? Er zijn verschillende manieren waarop je succesvol en effectief af kunt kicken van een dergelijke (beginnende) verslaving. Des te eerder je hiermee begint, des te makkelijker het doorgaans ook is. Kies voor afkicken met medicatie, een behandeling in een kliniek of door eerst geheel zelfstandig een poging te wagen. Houd er rekening mee, dat afkicken een proces is voor mensen met een lange adem. 

Tip 1: herken een beginnende verslaving
Effectief afkicken van wiet of bijvoorbeeld alcohol begint bij het herkennen en erkennen van deze verslaving. Pas wanneer je zelf in de gaten hebt dat je verslaafd bent, zal het lukken om te starten met afkicken. Erken je de verslaving niet, dan blijf je naar een middel of activiteit (als gokken of gamen) grijpen. 

Tip 2: maak het onderwerp bespreekbaar
Probeer het onderwerp bespreekbaar te maken in je omgeving. Vaak is een verslaving iets waarvoor men zich schaamt. Reden om de verslaving vaak te verstoppen. Dit maakt het onnodig moeilijk om hiervan af te kicken. Men zal hartstikke trots zijn, dat je aangeeft verslaafd te zijn en dit aan wil pakken. 

Tip 3: zoek naar afleiding voor je verslaving 
Ontwenningsverschijnselen maken het soms lastig om ver van verslavende middelen weg te blijven. Om te voorkomen dat je terugvalt, is het belangrijk om juist in de fase waarin de ontwenningsverschijnselen opspelen naar afleiding te zoeken. Ga eens wat vaker sporten, plan leuke activiteiten met vrienden en familie, enzovoorts. 

Tip 4: blijf weg bij andere verslavende middelen 
Een alcoholverslaving maakt dat je gevoelig blijft voor andere verslavende middelen. Denk aan cannabis, maar bijvoorbeeld ook gokken of gamen. Het is om deze reden belangrijk om tijdens het afkicken van een verslaving uit de buurt te blijven van andere verslavende stoffen. Zo voorkom je dat je van de ene verslaving in de andere valt. 

Tip 5: zoek professionele hulp bij een kliniek 
Zoals eerder genoemd werd, is effectief afkicken van een verslaving niet eenvoudig. Door professionele hulp bij een kliniek te zoeken, maak je dit makkelijker voor jezelf. In de kliniek staat geschoold personeel voor je klaar om ondersteuning te bieden bij het afkicken. Zo ben je sneller van de verslaving af en is de kans op een terugval kleiner. Het is niets om je voor te schamen! 

Plaats een reactie