Achtertuin inspiratie: hoe creëer je een fijne buitenruimte?

Steeds vaker en vaker wordt de tuin als een verlengstuk van je woonruimte gezien. We willen daarom het hele jaar door kunnen genieten van een fijne tuin. Sta je op het punt jouw tuin een upgrade te geven of ga je een compleet nieuwe tuin aanleggen? Lees dan snel verder en laat je inspireren. We geven je graag veel tips en ideeën zodat jouw tuin snel gereed is voor de zomer. Denk bijvoorbeeld aan je tuin inrichten met de juiste planten en het creëren van verschillende zitgedeeltes. 

Verschillende zithoeken

Om altijd te kunnen genieten van de zon en schaduw is het raadzaam om meerdere zithoeken te creëren. Zo kun je altijd de zon of schaduw opzoeken ieder moment van de dag. Zorg er daarom ook voor dat je tenminste één zitgedeelte creëert met zonwering, zodat je altijd van je tuin kunt genieten ongeacht het weer. Uiteraard wil je direct aan je huis een terras creëren met eettafel. Voor een speels karakter kun je reguliere tuinstoelen combineren met een leuke tuinbank. Het voegt naar een speelse uitstraling ook karakter toe. 

Zonwering en beschutting

Hierboven hebben we het al kort benoemd: creëer tenminste een plek met zonwering of beschutting in je tuin. Door het plaatsen van een tuin overkapping kun je ook op mindere dagen van je tuin genieten. Zeker als de temperaturen goed zijn. Ook zijn er tegenwoordig veel oplossingen op het gebied van terrasverwarming. Zo ervaar je altijd comfortwarmte. Een overkapping direct aan huis zorgt voor het welbekende binnen-buiten gevoel. Met een overkapping die direct aan je woonruimte is bevestigd creëer je letterlijk meer woonruimte. Zeker als je de interieurstijl van de woonkamer doortrekt naar deze ruimte. Maak je ruimte af met leuke accessoires en details zoals een buitenvloerkleed, plaids en kaarsen. 

Groene vrienden

In een tuin hoort natuurlijk groen. Combineer in je tuinontwerp groene buitenplanten met kleurrijke bloemen. Je kunt ervoor kiezen om ingebouwde plantenbakken in je tuinontwerp te verwerken. Wil je een wat flexibelere oplossing en wat vaker afwisselen? Kies dan voor losse plantenpotten die je makkelijk kunt verplaatsen. Voor de keukenprinsen en keukenprinsessen onder ons is een moestuin een echte aanvulling. Kweek je eigen groenten en kruiden. 

Houdt rekening met zon- en schaduwplanten 

Niet iedere plant kan in de volle zon staan, en kan zelfs verbranden als deze wordt blootgesteld aan te veel zon. Houdt bij de aanleg van je tuin dus rekening met de specifieke eigenschappen van iedere plant. Planten en bloemen die goed tegen de zon kunnen en daar juist moeiteloos van genieten zijn bijvoorbeeld groene planten met bloemen, rozen en tomatenplanten. Planten en bloemen die niet zo goed tegen de zon kunnen zijn varens en hortensia’s. Houd in je tuinontwerp dus rekening met de hoeveelheid zon en schaduw in je tuin.

Ben je op zoek naar nog meer tuin inspiratie? Bezoek dan The Art of Living

Plaats een reactie