Beste horeca koelkast kopen? Hier moet je op letten.

Groot en opvallend, tafelmodel, met glazen deur of afsluitbaar: horeca koelkasten zijn er in vele soorten en maten. Maar niet iedere koeling is even geschikt voor jouw horecazaak. Weten waar je op moet letten? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Geforceerd of statisch gekoeld

Een koelkast kan op twee manieren worden gekoeld: geforceerd of statisch. Het grootste verschil is de stabiliteit van de temperatuur. Een geforceerde koeling blaast de koude lucht door de hele koelkast. De temperatuur is hierdoor overal in de koeling gelijk en ook is de temperatuur sneller weer op pijl. Dit is ideaal in drukke, hectische keukens waarbij de koelkastdeur vaak wordt geopend. Een statische koeling koelt door middel van een koelwand. De temperatuur onderin de koeling is hierdoor kouder dan bovenin. Het grote voordeel hiervan is dat delicate voedingswaren minder snel uitdragen. Afhankelijk van welke producten in de koelkast worden opgeslagen, kunnen deze verschillende temperatuurzones handig zijn.

Klimaatklasse

Hoe warmer de omgeving waarin een koeling staat, hoe harder er gekoeld moet worden en hoe meer energie er wordt verbruikt. De omgevingstemperatuur is van invloed op de koelprestaties. Daarom is het belangrijk om een koelkast nooit naast een warme bron te plaatsen, zoals een heet fornuis of een grill. De temperatuur in de keuken is een belangrijk aandachtspunt voor de juiste keuze. Dit bepaalt namelijk of een stekkerklare koeling voldoende is of dat je een separate motor buiten het pand nodig hebt. Bovendien moet je rekening houden met de af te voeren warme lucht. Koelapparatuur wordt gemaakt voor verschillende klimaatklassen. Dat betekent dat de apparatuur tot een bepaalde maximum temperatuur optimaal blijft functioneren. Het is belangrijk om de juiste klimaatklasse te kiezen. Voor Nederland en België geldt klimaatklasse 5, dat betekent dat de apparatuur goed functioneert tot een maximum temperatuur van 43 °C.

Energieverbruik

Een horeca koelkast staat 24 uur per dag, 7 dagen per week aan. Je raadt het al, dat verbruikt flink wat energie. Koelkasten en vriezers zijn samen goed voor zo’n 25% van het totale energieverbruik in horeca keukens. Het loont dus om een energiezuinige koeling te kiezen. In aanschaf zijn deze koelkasten vaak iets duurder maar dit verdien je terug met lagere energiekosten. Bovendien profiteer je dankzij de Energie Investeringsaftrek (EIA) van fiscaal voordeel bij investeringen in energiezuinige apparatuur. Informeer bij jouw horeca apparatuur leverancier welke koelingen hiervoor in aanmerking komen.

Koudemiddel

Een koeling koelt met behulp van een koudemiddel. Tot voor kort werd standaard een synthetische koudemiddel gebruikt, ook wel de CFK’s en HKF’s genoemd. Omdat deze middelen een negatieve invloed hebben op het broeikaseffect, worden deze synthetische koelmiddelen gefaseerd verboden. Vanaf 2020 mogen monteurs synthetische koelmiddelen al niet meer bijvullen. Kies dus bij voorkeur voor een koeling op basis van een natuurlijke koudemiddel om boetes te vermijden. Laat je goed adviseren door een leverancier van professioneel koel- en vriesapparatuur. Er komen namelijk steeds meer natuurlijke koudemiddelen op de markt die milieuvriendelijker zijn en langer meegaan.

Plaats een reactie