Bij welke loterij je de grootste kans hebt om miljonair te worden

Nederlanders kopen jaarlijks voor zo’n € 2,1 miljard aan loten bij de Nederlandse loterijen zoals de Staatsloterij, Postcode Loterij en BankGiro Loterij. Gemiddeld komt dat neer op € 268 per huishouden per jaar aan loten, als iedereen mee zou doen tenminste. In werkelijkheid ligt dit bedrag dus nog hoger. Een flink bedrag in ieder geval, maar wie droomt er nu niet van om de jackpot te winnen? Wij onderzochten bij welke loterij je de grootste kans hebt om miljonair te worden.

Winkans

Bij elke loterij heb je een bepaalde winkans. Zo heb je bijvoorbeeld bij de Staatsloterij een winkans van 1 op 2 en bij Eurojackpot een winkans van 1 op 26. Maar wat zegt dat nou eigenlijk? Nou, dat je bij de Staatsloterij gemiddeld genomen bij 1 van de 2 trekkingen een prijs hebt. Welke prijs dat dan is weet je niet, maar in de meeste gevallen is die lager dan de prijs die je lot kost. Wat zo’n winkans dus niet vertelt is hoe groot deze is om een miljoen of meer te winnen.

De kans op een Miljoen (of meer)

We lopen alle loterijen na en gaan niet uit van theoretische winkansen maar bekijken hoeveel prijzen er daadwerkelijk van een miljoen of hoger per jaar uit gaan. Dit zetten we af tegen het gemiddelde aantal loten per trekking. We gaan uit van het jaar 2017 en de prijzen na aftrek van kansspelbelasting. Oftewel het bedrag dat jij als winnaar op je rekening ontvangt.

Staatsloterij

staatsloterijDe Staatsloterij is de grootste loterij van Nederland. Met naar schatting zo’n 2,9 miljoen deelnemende loten per trekking en bij de Oudejaarstrekking zelfs 6,3 miljoen. Bij de Staatsloterij worden alle prijzen netto uitgekeerd, daar hoef je geen kansspelbelasting over te betalen. Als je een miljoen wint, ben je dus miljonair.

 • Gemiddeld aantal loten per trekking: 2,9 miljoen (schatting)
 • Aantal miljoenenprijzen: 27
 • Aantal trekkingen: 16
 • Gemiddeld aantal miljoenenprijzen per trekking: 1,69
 • De gemiddelde kans op een miljoenenprijs per trekking: 1 op 1,72 miljoen
 • Prijs per lot per trekking: € 15
 • Kans per uitgegeven euro (voor een lot) per trekking: 1 op 25,78 miljoen

Postcode Loterij

postcodeloterijBij de Postcode Loterij is je postcode je lotnummer. Als er een grote prijs valt op een postcode dan moet deze verdeeld worden onder alle deelnemers. Zo kregen de wijkwinnaars van de PostcodeKanjer 2017 (50% van € 53,9 miljoen) met postcode 9261 (ongeacht de letters) € 78.051 per lot. Als ze tenminste het hele jaar hadden meegespeeld. De 2 winnaars op postcode 9261 XC kregen € 8,9 miljoen en € 17,9 miljoen.

Op de vraag hoeveel nieuwe miljonairs de Postcode Loterij in een jaar voortbrengt is dus volledig afhankelijk van het aantal deelnemers op een postcode. Het maakt een groot verschil of er twee flats of twee woningen op de winnende postcode staan. Daarnaast moet er ook nog 30,1% kansspelbelasting worden afgedragen over de prijs. Win je dus € 1 miljoen, dan blijft daar nog een kleine 7 ton van over. Een prachtig bedrag, maar het maakt je nog geen miljonair. We hebben gekeken naar de afgelopen jaren en komen uit op een gemiddelde van 7 miljonairs bij de PostcodeKanjer.

Verder is er Miljoenenjacht waarbij de hoofdprijs op kan lopen tot 5 miljoen. Dat hoeft niet zo te zijn. Wij gaan uit van 4 miljonairs.

Tot slot zijn er jaarlijks nog 4 prijzen van € 2 miljoen  en 4 van € 1 miljoen. Deze vallen allemaal op een hele postcode en zullen dus verdeeld moeten worden.

Juist omdat er prijzen verdeeld moeten worden, is de kans op een prijs groter. Bij andere loterijen speel je mee met individueel lotnummer en kun je de kans dat je wint afzetten tegen het aantal deelnemers. Bij de Postcode Loterij zijn er 2,9 miljoen deelnemers maar kun je de kans dat je wint afzetten tegen het aantal deelnemende postcodes. Dat zijn er zo’n 250.000.

 • Gemiddeld aantal deelnemende postcodes per trekking: 250.000
 • Aantal miljoenenprijzen: 11
 • Aantal trekkingen: 14
 • Gemiddeld aantal miljoenenprijzen per trekking: 0,79
 • De gemiddelde kans op een miljoenenprijs per trekking: 1 op 318.182
 • Prijs per lot per trekking: € 13,25
 • Kans per uitgegeven euro (voor een lot) per trekking: 1 op 4,22 miljoen

Lotto

lottoMet naar schatting 1,2 miljoen deelnemende loten per trekking is Lotto de derde grootste loterij van Nederland. Ook hier dien je kansspelbelasting te betalen over je gewonnen prijs. Bij Lotto begint de jackpot echter op € 2,5 miljoen en blijft er na aftrek van belasting genoeg over om jezelf miljonair te mogen noemen.

 • Gemiddeld aantal loten per trekking: 1,2 miljoen (schatting)
 • Aantal miljoenenprijzen: 7
 • Aantal trekkingen: 52
 • Gemiddeld aantal miljoenenprijzen per trekking: 0,13
 • De gemiddelde kans op een miljoenenprijs per trekking: 1 op 8,91 miljoen
 • Prijs per lot per trekking: € 2
 • Kans per uitgegeven euro (voor een lot) per trekking: 1 op 17,82 miljoen

BankGiro Loterij

Bij de BankGiro Loterij maak je elke maand kans op € 1 miljoen. Gemiddeld spelen er 579.000 deelnemers mee per trekking. In de ene maand was de prijs van € 1 miljoen voor 1 winnaar, de andere maand een prijs die meerdere winnaars delen. Als je het hele jaar meespeelt heb je een kans van 1 op 48 om te delen in de prijs van € 1 miljoen.

De kans dat je alleen de prijs van € 1 miljoen wint is 1 op 125.542. Doch moet je hier kansspelbelasting afdragen en blijft daarvan zo’n kleine € 7 ton van over. Een mooi bedrag, maar niet genoeg om je als miljonair te kwalificeren. Om die reden laten we voor dit artikel de BankGiro Loterij buiten beschouwing. Mocht je echter niet vallen over die kansspelbelasting, dan is dit de loterij met de hoogste kans om bijna-miljonair te worden.

VriendenLoterij

vriendenloterijBij de VriendenLoterij is in 2017 één keer € 2 miljoen en 3 maal € 1 miljoen verloot. Daarbij zijn deze prijzen verdeeld over meerdere winnaars. Volgens de VriendenLoterij was de kans dat je een deel van deze miljoenenprijzen won 1 op 16.425. Met zo’n 516.000 deelnemers betekent dit dat een miljoenprijs gemiddeld genomen door 7,9 gedeeld moet worden. Met dat gegeven kun je bij de VriendenLoterij geen miljonair worden en nemen we deze niet mee voor dit artikel.

Miljoenenspel

miljoenenspelHet Miljoenenspel belooft dat je elke zaterdag kans maakt op 3 x € 1 miljoen, voor € 5. In de praktijk is in 2017 5 maal een miljoen gewonnen bij het Miljoenenspel. Belastingvrij, dus als winnaar van deze loterij kun je je daadwerkelijk miljonair noemen. De prijzen worden alleen uit verkochte lotnummers getrokken. Naar schatting (geëxtrapoleerd uit de cijfers van 2013 t/m 2015) worden er per trekking gemiddeld met zo’n 96.000 loten meegespeeld.

 • Gemiddeld aantal loten per trekking: 96.000 (schatting)
 • Aantal miljoenenprijzen: 5
 • Aantal trekkingen: 52
 • Gemiddeld aantal miljoenenprijzen per trekking: 0,10
 • De gemiddelde kans op een miljoenenprijs per trekking: 1 op 960.000
 • Prijs per lot per trekking: € 5
 • Kans per uitgegeven euro (voor een lot) per trekking: 1 op 4,8 miljoen

Eurojackpot

eurojackpotEurojackpot heeft in 2017 in Nederland welgeteld 1 miljonair opgeleverd. In januari 2017 won een Rotterdammer € 18 miljoen voor aftrek van kansspelbelasting. Kijk je naar het aantal deelnemers dan ligt het gemiddelde naar schatting ongeveer op 365.000 loten per trekking.

 • Gemiddeld aantal loten per trekking: 365.000 (schatting)
 • Aantal miljoenenprijzen: 1
 • Aantal trekkingen: 52
 • Gemiddeld aantal miljoenenprijzen per trekking: 0,02
 • De gemiddelde kans op een miljoenenprijs per trekking: 1 op 18,98 miljoen
 • Prijs per lot per trekking: € 2
 • Kans per uitgegeven euro (voor een lot) per trekking: 1 op 37,96 miljoen

Lucky Day

luckydayAls je meespeelt met Lucky Day dan kun je met 1 t/m 10 getallen meespelen in de reeks van 1 t/m 80. Er worden 20 getallen getrokken en er is elke dag een trekking. Je kunt zelf een bedrag inleggen en deze, afhankelijk van de hoeveelheid/juiste getallen, je inleg vermenigvuldigen met 2x tot 300.000x. Je kunt minimaal met € 1,50 tot maximaal € 22,50 meespelen. Wil je jezelf miljonair kunnen noemen na het winnen van Lucky Day dan zul je in ieder geval € 6 moeten inleggen en 10 van de 10 getallen goed hebben. Dat de kans daarop bijzonder klein is bewijst het jaarverslag wel van de Nederlandse Loterij, evenals de lijst met winnaars op Lucky Day zelf: er is in 2017 niemand geweest die een miljoen of meer heeft gewonnen.

Alles op een rij

Loterij Kans op minimaal € 1 miljoen netto
Staatsloterij 1 op 1,72 miljoen
Postcode Loterij 1 op 318.140
Lotto 1 op 8,91 miljoen
BankGiro Loterij Geen netto prijs per persoon boven € 1 miljoen (een kans van 1 op 125.542 op € 1 miljoen bruto)
VriendenLoterij Geen netto prijs per persoon boven € 1 miljoen
Miljoenenspel 1 op 960.000
Eurojackpot 1 op 18,98 miljoen
Lucky Day Geen netto prijs per persoon boven € 1 miljoen

Conclusie

Met een kans van gemiddeld 1 op 318.140 heb je bij de Postcode Loterij de grootste kans om miljonair te worden. Neem je de kansspelbelasting voor lief, dan heb je bij de BankGiro Loterij met een kans van 1 op 125.542 de grootste kans om ‘bruto’ miljonair te worden (voor aftrek van kansspelbelasting). Om geen appels met peren te vergelijken hebben we deze kans ook teruggerekend per euro per lot. Een lot bij Lotto kost immers € 2, bij de Staatsloterij € 15. Ook dan is de Postcode Loterij nog steeds de beste keuze,  gevolgd door het Miljoenenspel.

Plaats een reactie