Steeds meer mensen overwegen een carrièreswitch. Ze zijn niet langer tevreden over de functie die ze beoefenen, er zijn weinig kansen meer op promotie in je huidige rol of de verwachting is dat een functie op termijn zal verdwijnen. Door jezelf om te laten scholen blijf je jezelf niet alleen uitdagen. Ook vergroot je de baankansen in een periode waarin de werkgelegenheid beperkt is. Wat voor opleiding zou jij willen volgen? Opleidingen als HBO management of bijvoorbeeld HBO accountancy zijn populair. In het bijzonder onder werkenden die op termijn voor zichzelf willen beginnen. Met zo’n opleiding bereiden zichzelf voor op de toekomst.
Omscholing soms betaald door een werkgever
Wist je dat de omscholing helemaal niet zoveel hoeft te kosten? In sommige gevallen wordt een dergelijk traject vergoed door een werkgever. Let wel, dit geldt logischerwijs alleen voor opleidingen die relevant zijn voor het werk wat je momenteel uitvoert of straks uit wilt gaan voeren bij je werkgever. Mogelijk ben je momenteel werkzaam op de vrachtwagen, maar wil je straks vaker thuis zijn. Een logistieke opleiding, waarbij je jezelf richt op de planning of bijvoorbeeld het innoveren van het wagenpark bij bedrijven, kan in zo’n geval interessant zijn. Informeer eens bij je werkgever, welke mogelijkheden geboden worden voor het volgen van opleidingen.
Werkgelegenheid momenteel zeer goed
Op dit moment lijkt het volgen van een opleiding wellicht niet noodzakelijk. De werkgelegenheid is immers groot. Veel vacatures, met name in de zorg en bijvoorbeeld de techniek, zijn lastig te vullen door werkgevers. Het maakt dat je al snel een nieuwe baan vindt, als blijkt dat je contract bij je huidige werkgever niet verlengd wordt. Toch is het juist in deze periode belangrijk om je voor te bereiden op een periode waarin het aantal vacatures veel minder groot is. Zou je op dat moment starten met de opleiding, dan zit je een lange tijd zonder werk. Op internet vind je meer informatie over de sectoren waarbinnen de vraag naar nieuw personeel het grootst is.
Automatisering leidt tot verdwijnen van functies
Niet alleen een beperkte werkgelegenheid maakt dat mensen soms lang buiten de arbeidsmarkt staan. Ook automatisering kan een gevaar vormen. Veel functies verdwijnen doordat processen voortaan uitgevoerd worden door machines en robots. Heb je het gevoel dat jouw functie straks niet meer bestaat? Bereid je dan alvast voor door jezelf om te scholen. Zo kun je tijdig van baan wisselen.