De beste slimme thermostaten

Met een slimme thermostaat kan je behoorlijk wat energie besparen, dat is inmiddels wel bekend. Maar als je nu een slimme thermostaat aan wilt schaffen, welke kies je dan? We zetten de populairste modellen voor je op een rijtje.

1. Tado

Tado is de trend van het moment, wellicht heb je de commercial ervan al voorbij zien komen op tv? Tado is een slimme thermostaat waar je slimme radiatorknoppen aan kan koppelen, zodat je alle kamers in je woning apart verwarmt. Tado werkt daarnaast met vrijwel alle soorten ketels, kan overweg met vloerverwarming en is bovendien gemakkelijk te installeren. Extra functionaliteiten zoals open raam detectie, geofencing en energierapporten helpen je om nog meer energie te besparen in huis. Voor deze functies is vanaf het nieuwste model, de V3+, wel een abonnement nodig dat enkele euro’s per maand kost.

2. Honeywell Evohome

Honeywell is de absolute marktleider op het gebied van verwarming voor thuis en voor bedrijfspanden. Het merk heeft net als Tado een systeem voor zoneregeling. Dit systeem heet Honeywell Evohome. Als je vloerverwarming hebt is Honeywell Evohome het beste systeem om dit optimaal te regelen. Honeywell Evohome is beschikbaar voor zowel opentherm als aan/uit ketels, maar je moet wel even weten welk model je moet kopen dan. De installatie van Honeywell Evohome is bovendien niet gemakkelijk, je kan dit beter door een installateur laten doen. Honeywell Evohome is wel een stap duurder dan de oplossing van Tado.

3. Nest

Dan Nest, dit is misschien wel de bekendste slimme thermostaat. De iconische ronde module voor aan de muur is eenvoudig te installeren. Het grootste voordeel van de thermostaten van Nest is dat ze zelflerend zijn. Dit betekent dat de thermostaat zich aanpast aan jouw leefgedrag. Zet je bijvoorbeeld vaak rond dezelfde tijd je verwarming aan of uit, zal de thermostaat hiervan leren en dergelijke taken steeds vaker van je overnemen. Het nadeel hiervan is dat er een duidelijk ritme moet zitten in je week, anders kan de thermostaat er immers niet van leren. Thermostaten van Nest zijn verkrijgbaar in meerdere kleren, de V3 monteer je aan de muur, waar je de Nest E neer kan zetten waar je wilt. Voor ieder wat wils dus.

Plaats een reactie