Dit kan je allemaal doen met een 3D printer

Steeds vaker kiezen bedrijven voor het gebruik van een 3D printer. Wat kun je hier allemaal mee? Welke voordelen biedt een 3D printer voor bedrijven? Zijn er naast de printer zelf tools of producten benodigd om hier optimaal gebruik van te kunnen maken? Het zijn vragen waarop we je in dit artikel antwoord proberen te geven. Niet alleen bedrijven kiezen vaker voor het gebruik van een 3D printer. Ook voor particulieren kan dit hulpmiddel interessant zijn! Hoe vet zou het zijn, wanneer je dagelijks van andere, zelfgemaakte borden at? Met een moderne 3D printer heb je die mogelijkheid! Of het milieuvriendelijk is, zal natuurlijk een volgende vraag zijn. 

Tools om aan de slag te gaan met een 3D printer 
Bedrijven gebruiken een 3D printer lang niet altijd voor het uitprinten van volledige producten. Gebruikelijker is het om losse onderdelen te printen, die dankzij de 3D printer direct inzetbaar zijn. Om een overzicht te krijgen van de benodigde onderdelen, kun je gebruik maken van 3D CAD software. Combineer deze software met CAM tooling, om van losse onderdelen een 3D model te kunnen maken. Dit model kun je vervolgens uitprinten met de 3D printer op de werkvloer. Voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van externe partijen. Je hebt het onderdeel dezelfde dag nog tot je beschikking. 

Tip: wanneer je samenwerkt in een project waarbij de 3D printer gebruikt wordt, loont het om iets als Siemens Teamcenter aan te kopen. Met een dergelijke tool is samenwerken heel eenvoudig! Ideaal, wanneer je bedrijf of projectteam uit verschillende lagen en afdelingen bestaat. 

Cartridge voor een 3D printer aanschaffen
Op het moment dat je voor ogen hebt welke onderdelen je met de 3D printer wilt gaan printen en hier een 3D model van hebt gemaakt, kun je aan de slag gaan. Nu is het enkel nog zaak om de printer zelf aan te kopen en hier de benodigde cartridge voor aan te schaffen. Het idee van de cartridge, ook wel filament genoemd, van een 3D printer is hetzelfde als die van een reguliere printer. Zonder de cartridge is het niet mogelijk om te printen. Er zijn diverse online partijen te vinden die de cartridges in diverse soorten en uitvoeringen aanbieden. Kies bijvoorbeeld voor een filament met hout! 

Mocht je nog geen 3D printer hebben, dan is het verstandig om je vooraf te laten adviseren over het model dat het meest geschikt is voor je. Onder meer de snelheid waarmee afdrukken gemaakt kunnen worden speelt hierin een belangrijke rol voor bedrijven. 

Plaats een reactie