Een houten bank hoort in elke tuin

Eigenlijk mag het in geen enkele tuin ontbreken; een houten bank. Hout is puur natuur en past daarom in elke tuin. Een bankje in de zon of juist in de schaduw. Een boombank op maat om die mooie beuk of een bank bij het tuinset. Het vraagt minder ruimte en heeft meer zitplekken.

Teakhout meest gebruikt hardhout
Veel gebruikt hout is tropisch hardhout, Europees hardhout of teakhout. Teakhout, meranti, acacia en Douglas hout zijn de bekendste houtsoorten. Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar en groeit in Noordwest Europa. Meranti groeit vooral in Indonesië en Maleisië. Het is erg duurzaam hout. Acacia is een loofboomsoort en is vooral bekend door zijn warme rode kleur.

Onderhoud is noodzakelijk
Al het hout heeft een hoge duurzaamheid, maar het heeft wel onderhoud nodig. Hardhout kan gaan verweren of vergrijzen. Om het hout te verduurzamen is olie de beste optie. Olie trekt in het hout en daardoor blijft hout ademen. Met een lak wordt het hout met een filmlaag afgesloten. De kans dat de lak gaat scheuren en rotten is groot. Olie en in mindere mate beits, is vochtregulerend.

Hout behandelen met olie of beits?
Beits heeft wel een langere werking dan olie. Heb je de houten bank eenmaal behandeld met olie dan kun je niet meer overstappen naar beits. Tuinmeubelbeits van een goed merk geeft zo’n drie jaar bescherming. Olie dient minimaal één keer per jaar aangebracht te worden met een kwast of met een spray. Er is ook een gel op oliebasis met een langere werking. Deze gel kan ook met een speciale handige handschoen worden aangebracht. Met olie wordt de oorspronkelijke kleur van het hout verrijkt. Vergrijzing voorkom je het best met beits. Zowel beits als olie zijn waterafstotend.

Hout heeft wel een voorbehandeling nodig. Het hout dient schoongemaakt te worden en vervolgens geschuurd met zeer fijn schuurpapier. Schuur het hout in de nerfrichting om beschadiging te voorkomen. Maak het hout gruisvrij en breng de olie of beits aan.

Plaats een reactie