Een wit hygiënisch gebit: De beste elektrische tandenborstels (september 2019)

Je kunt langer leven als je je tanden regelmatig poetst. En dat is echt waar. Het onderzoek is overweldigend: je mondhygiëne kan je algemene gezondheid beïnvloeden en een goede elektrische tandenborstel is daarbij van cruciaal belang.

Drie jaar geleden ontdekten wetenschappers bijvoorbeeld dat regelmatig tandenpoetsen de progressie van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen. Uit het onderzoek bleek ook dat tandvleesaandoeningen een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van Alzheimer.

Hoe kun je je mondhygiëne verbeteren zonder beste vrienden te worden met de tandarts? Met een goede elektrische tandenborstel ben je al een heel eind op weg. En ik spreek ook uit eigen ervaring. Sinds ik elektrisch poets (met een elektrische Oral-B tandenborstel uit het jaar 0) krijg ik complimenten van de mondhygiëniste.

Elektrisch poetsen is dus ‘the way to go’, maar ja, welke moet je hebben? Je kunt tegenwoordig zelfs elektrische tandenborstels kopen compleet met een speciale app. Zijn die beter dan de exemplaren zonder app? Om die vragen te beantwoorden, hebben we een aantal modellen getest, van goedkope, eenvoudige elektrische tandenborstels tot hightech smart tandenborstels.

1. Philips Sonicare DiamondClean Deepclean

Philips Sonicare DiamondClean DeepcleanVerkrijgbaar in wit, rosé en zwart is deze Philips Sonicare DiamondClean Deepclean een stijlvolle elektrische tandenborstel. Hij wordt geleverd een USB-oplaadetui die er uit ziet als een bluetooth-speaker en je krijgt er een bijpassend glas bij. Dat glas is overigens niet zomaar een glas, als je je tandenborstel erin zet dan wordt ie opgeladen.

Met een adviesprijs van net geen € 168 is dit allerminst een koopje (tip, bij Coolblue kost deze borstel op moment van schrijven € 139,99). Veel beter wordt het echter niet. Hij beschikt over 5 poetsstanden, waaronder Deepclean. Daarmee poets je je tanden in 3 minuten met extra poetskracht grondig schoon. Daarnaast heb je de standen:

  • Clean: Elke dag goed schoon
  • Wit: Oppervlaktevlekken verwijderen zoals thee en koffie
  • Sensitive: Zachte reiniging van tanden en tandvlees
  • Gum Care: Zachte massage van tandvlees

Ik heb Sensitive geprobeerd (gevoelig tandvlees). Het viel me op dat ondanks deze stand hij toch grondig te werk ging. Wel gleed tijdens het eerste gebruik de tandpasta van de borstel met zijn heftig trillende haren, maar ik ken er eigenlijk geen die dat niet doet. Tip mijnerzijds, poets eerst even snel al je tanden zonder de borstel aan te zetten. Dan verdeel je netjes de tandpasta over alle tanden en kan daarna het elektrische werk beginnen.

Overall is deze Philips Sonicare DiamondClean (wat een mond vol) gewoon een hele goede tandenborstel. Volgens Philips verwijdert hij tot 10x meer plak. Dat valt moeilijk te controleren, vooral de ‘tot’ is hierbij van belang. Met 2x meer klopt die claim ook nog. Maar eerlijk is eerlijk, mijn tanden voelen wel schoner aan dan bij m’n oude Oral-B elektrische tandenborstel. Hij werkt overigens zonder app, persoonlijk vind ik dat prettig (tandenpoetsen is geen hobby van me). Mocht je wel gecharmeerd zijn (en geld genoeg hebben) van een dergelijke tandenborstel met app, dan kun je beter voor de Philips Sonicare DiamondClean Smart gaan.

2. Oral-B Pro 2 2000N

Oral-B Pro 2 2000NDe Oral-B Pro 2 2000N is een elektrische tandenborstel in de categorie ‘goed zonder fratsen’. Met 2 poetsstanden is hij is simpel in gebruik. Elke 30 seconden stopt de borstel eventjes en weet je dat je ergens anders moet poetsen. En na 2 minuten weet je dankzij een korte onderbreking dat je klaar bent met poetsen. Na 1 keer laden ging hij bij mij ruim een week mee. Een poetsdruksensor zorgt ervoor dat je niet te hard over je tandvlees heen gaat. Druk je de borstel te hard op je tandvlees dan gaat de kop langzamer te werk. De Oral-B Pro 2 2000N is te koop voor een adviesprijs van € 79,99. In de praktijk zijn ze een stuk goedkoper. Een extra opzetborstel zit er overigens niet bij, dus kijk of je een mooie combi-deal kunt krijgen. Mijn ervaring is het beste met de CrossAction borstel, die gaan in de praktijk ook een stuk langer mee dan de gewone borstels.

3. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 komt als beste uit de test bij de Consumentenbond. Ook deze borstel is simpel in gebruik, hij heeft 1 poetsstand (wel in te stellen op hard en zacht) en een sensor waarmee de poetsdruk wordt gemeten. Zo voorkom je dat je te hard je tandvlees poetst. Poetsen gaat met 62000 poetsbewegingen per minuut. Je voelt ook echt dat je tanden goed schoon zijn na een poetsbeurt. De opzetborstels zijn aan de dure kant, 4 stuks voor € 26,99 en 8 stuks voor € 35,99. Bij de tandenborstel krijg je er 1 geleverd. Met een combinatie-aanbieding (tandenborstel en extra opzetborstels) ben je voordeliger uit.

Verder geeft de tandenborstel zelf aan wanneer je de opzetborstel moet vervangen. Dat hebben we niet kunnen testen maar is een mooie feature (alhoewel ik me kan voorstellen dat dit wellicht goed uitpakt in het voordeel van Philips).

Mocht je deze Sonicare trouwens met meerdere gezinsleden gebruiken, dan doe je er verstandig aan om een watervaste stift aan te schaffen (of het niet erg vinden om dezelfde borstel te gebruiken). De opzetborstels zijn namelijk niet van elkaar te onderscheiden.

4. Philips Sonicare DiamondClean Smart

Philips Sonicare DiamondClean SmartAls je de Philips Sonicare DiamondClean Deepclean duur vindt, wat dacht je dan van deze  Philips Sonicare DiamondClean Smart. Met een adviesprijs van € 289,99 is dit de duurste tandenborstel uit de test. Je krijgt er wel een app bij met gepersonaliseerde coaching (!), smart-opzetborstelsensoren, smart-herkenning van de opzetborstels, 5 poetsstanden en 3 intensiteitsniveaus. Heel wat en dat mag ook wel voor deze prijs. Maar is hij dan ook zoveel beter?

We beginnen met het installeren van de app. Die houdt bij waar je gepoetst hebt (en dus ook waar je nog moet poetsen) en waarschuwt als je te hard drukt. Als je te snel heen en weer beweegt krijg je een alert, dat is dus niet te bedoeling. Ook dien je de volgorde van tandenpoetsen aan te houden die de app aangeeft. Dus niet ineens van linksonder naar rechtsboven, dan gaat het mis. Volg je de app wel dan krijg je keurig netjes in beeld wat je precies gepoetst hebt, zowel van de binnenkant als buitenkant van je gebit. Voor kinderen en mensen met dementie lijkt me dit bijzonder handig. Zelf zou ik na verloop van tijd echter de app niet meer gebruiken. Het kost je extra tijd en zelf kun je ook prima bijhouden waar je hebt gepoetst.

Net als bij de andere Philips (DiamondClean) uit deze test komt deze tandenborstel met een oplaadbaar glas. Zet je tandenborstel er in en hij laadt deze op. Verder krijg je er een tongreinigingsborstelkop bij en mooie reistas met ingebouwde lader (werkt via USB).

Eerlijk is eerlijk, mijn tanden voelen wel brandschoon aan na een grondige poetsbeurt en daar gaat het uiteindelijk om. Doch doet de andere Philips dat ook en die kost de helft van het geld. Daarom komt deze borstel op plaats 4 en niet op 1. Stel je echter prijs op een intelligente tandenborstel met poetscoach en ben je daar bereid voor in de buidel te tasten, dan is dit jouw elektrische tandenborstel.

5. Oral-B Genius X 20100S

Oral-B Genius X 20100SHet vlaggenschip van Oral-B is deze Genius X 20100S. Ten opzichte van de vorige Genius is dit een hele verbetering, daarbij moest je je smartphone op de spiegel ‘plakken’ en recht voor de camera staan poetsen. In de praktijk werkte dat niet echt. Maar niets van dit dus bij deze nieuwe, hij is nu met allerlei sensoren uitgerust die alles goed in de gaten houden ongeacht de stand van je gezicht.

Oral-B heeft onderzoek gedaan bij de poetsgewoonte van duizenden mensen en al deze kennis in deze tandenborstel gestopt. In combinatie met de sensoren en de app noemen ze dat bij Oral-B ‘A.I.’ (Artificial Intelligence). Vind ik persoonlijk wat ver gaan en meer een mooie marketingterm.

In de praktijk werkt de app goed, hij houdt nauwkeurig bij waar je gepoetst hebt en waar je nog kunt verbeteren. Ook bouwt hij een logboek op en geeft de app een score voor je poetsbeurt. Dat werkt best verslavend, ik wilde continue m’n score verbeteren. Als je te hard drukt zie je dat in de app en op de roodgloeiende ‘led-ring’ op de tandenborstel zelf. Het is dus niet noodzakelijk om de app erbij te gebruiken. Grappig detail trouwens is dat je de kleur van de LED-ring kunt instellen naar eigen wens.

De Genius heeft 6 poetsstanden waaronder sensitive, 3d white stand (met speciaal borsteltje hiervoor), tandvleesverzorging en tong reiniger. Persoonlijk vond ik de krachtige stand het prettigst, daarmee had ik echt het gevoel dat mijn tanden het schoonst werden. Nadeel is dat je niet vooraf een poetsstand kunt instellen, dat kan alleen als hij aan staat.

In de testperiode van 2 weken heb ik de batterij niet hoeven opladen, hij gaat dus lang mee. Handig als je een weekje weg gaat, dan hoef je je lader niet mee te nemen.

Conclusie

We hebben de Philips Sonicare DiamondClean Deepclean vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. Hij biedt extra functionaliteiten die helpen je tanden echt schoner te maken. Dat is ook te danken aan het type borstel (groter oppervlak dan Oral-B) en de sonische trillingen.

Heb je minder geld te besteden, dan zijn zowel de Oral-B Pro 2 2000N en de Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 goede no-nonsense tandenborstels. Ben je op zoek naar een poetscoach die alles nauwkeurig bijhoudt wat je poetst? En bereid daarvoor in de buidel te tasten, dan zijn zowel de Philips Sonicare DiamondClean Deepclean als de Oral-B is deze Genius X 20100S een goede keuze, waarbij onze voorkeur iets meer uitgaat naar de Philips vanwege het grote borsteloppervlak met sonische trillingen.

Plaats een reactie