Hoe belangrijk is het afronden van een bacheloropleiding?

Na het afronden van de middelbare school zullen mensen je op het hart drukken om aan een vervolgopleiding te starten. Veel mensen zijn na hun havo- of vwo-opleiding al of bijna 18 jaar oud, waardoor de leerplicht vervalt. Hoe belangrijk is het om een bacheloropleiding af te ronden na het vmbo, de havo of het vwo? In dit artikel proberen we je een antwoord op die vraag te geven! Het is enigszins afhankelijk van het beroep wat je uit wilt oefenen, hoeveel waarde men hecht aan het diploma. Een praktijkdiploma loonadministratie is bijvoorbeeld belangrijker dan een opleiding tot hovenier. Immers, het werk van een hovenier leer je grotendeels door ervaring op te doen in deze functie. Bij het bijhouden van een loonadministratie is het cruciaal om je aan geldende wet- en regelgeving op dit vlak te houden. 

Een basis om vervolgens op door te kunnen bouwen 
Het is belangrijk om een zekere basis te hebben, waarop je vervolgens door kunt gaan bouwen. Een vmbo-, havo- of vwo-diploma is dat nog niet. Volg bijvoorbeeld een mbo-opleiding, om vervolgens een bachelor accountancy of rechten te volgen op de hogeschool. Een afgeronde mbo-opleiding is tevens een basis om aan de slag te gaan voor een werkgever, wanneer je op dat moment geen zin hebt in een vervolgopleiding. In plaats van een mbo-opleiding na het behalen van je vmbo-diploma, kun je ook kiezen voor een hbo-opleiding na de havo. Met een hbo-opleiding kun je een masteropleiding volgen of bijvoorbeeld overwegen te starten met een opleiding op wo-niveau. 

Zonder basis lastig om een baan te vinden 
Zonder een basisopleiding, vaak de bachelor of een afgeronde mbo-opleiding, is het lastig om een baan te vinden. Je zou kunnen overwegen om voor jezelf te starten. Dat is echter alleen interessant, wanneer je al over een relatief groot netwerk beschikt en daardoor makkelijker klanten vindt. 

Opleiding volgen tijdens je professionele carrière 
Zoals reeds genoemd heb je met een mbo- of hbo-diploma een goede basis om te gaan werken. De meeste werkgevers vragen om mbo- of hbo-werk/denkniveau. Eenmaal aan het werk kun je starten aan een vervolgopleiding, wanneer je na verloop van tijd meer uitdaging in je werk wenst of een volgende stap wilt zetten in je carrière. Er zijn verschillende opleidingsinstituten in Nederland die mogelijkheden bieden om opleidingen te volgen naast je werk. Maak je een vervolgstap bij je huidige werkgever? In dat geval kun je vaak aanspraak maken op een zeker opleidingsbudget. Groot voordeel hiervan is dat je de kosten voor een vervolgopleiding niet zelf hoeft te betalen. 

Plaats een reactie