Hoe heeft het toenemende gebruik van e-bikes de laatste tijd de individuele training beïnvloed?

Fietsen is altijd al populair geweest in Nederland en met de opkomst van de e-bike is dat alleen maar gegroeid. Een kwart van alle kilometers die afgelopen jaar op de fiets werden afgelegd, waren afkomstig van de e-bike. In 2013 was dat nog maar 8%. Het feit dat meer mensen fietsen, en dus bewegen, lijkt in de eerste plaats goed teken, maar welke invloed heeft het eigenlijk gehad op de individuele training?

E-bike wedstrijden

De elektrische fiets is lang niet alleen voor recreatief gebruik, tegenwoordig worden er ook wedstrijden voor elektrische mountainbikes georganiseerd. Een e-bike kan op een parcours beklimmingen aan die met een gewone mountainbike onhaalbaar zijn en de fietsers moeten kunnen laten zien dat ze ook op hoge snelheid hun techniek kunnen blijven beheersen. Het is een hele nieuwe tak van sport, waar zelfs sportweddenschappen voor worden afgesloten. Fans zullen dus nu al hun favoriete wielrenner kunnen steunen.

Ouderen fietsen meer

Een van de grootste invloeden die de e-bike heeft gehad is op het fietsgedrag van ouderen. Deze groep is door de e-bike aanzienlijk meer gaan fietsen. Ouderen hebben namelijk veel tijd en zin om erop uit te gaan, maar niet altijd op een gewone fiets. Ze zijn bang dat ze halverwege de fietstocht niet genoeg energie meer hebben om terug naar huis te fietsen, dat ze worden gehinderd door sneller verkeer of dat ze last zullen hebben van de weersomstandigheden. Een e-bike neemt al deze zorgen weg, omdat ze sneller zijn en de fiets het werk kunnen laten doen als ze zelf niet meer kunnen trappen.

Meer informatie over je training

Een e-bike wordt niet alleen elektrisch aangedreven, maar heeft vaak nog veel meer extra functies. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een ingebouwd navigatiesysteem, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de navigatie-app op je mobiele telefoon. Sommige e-bikes houden ook informatie over je training bij, waardoor je achteraf bijvoorbeeld kan zien hoeveel kilometer je hebt gereden, wat je gemiddelde snelheid was en hoeveel calorieën je tijdens je fietstocht hebt verbruikt. Als je een e-bike gebruikt om te trainen, kan je al deze informatie gebruiken om je prestaties te verbeteren.

Vaker en langer trainen

Fietsers die een e-bike gebruiken om te trainen, leggen over het algemeen langere afstanden af. De elektrische ondersteuning geeft ze het vertrouwen dat ze voor de terugrit altijd genoeg vermogen hebben en daardoor durven ze verder te gaan dan normaal. Daarbij wordt de e-bike ook vaker gebruikt dan een normale fiets. Een korte afstand waar iemand normaal de auto voor zou pakken, wordt nu met de e-bike gereden. Veel woon-werkverkeer is in de laatste jaren bijvoorbeeld gewisseld van auto naar e-bike.

De komst van de e-bike heeft de individuele training van verschillende doelgroepen beïnvloedt. Ouderen zijn meer gaan fietsen en voor fietser is er een nieuwe tak van sport bijgekomen. De manier waarop er wordt getraind is ook veranderd door de opkomst van de e-bike. Sporters ontvangen meer informatie over hun work-out en fietsen vaker en langer. Daarmee lijkt de e-bike vooral een positieve invloed op individuele trainingen te hebben!

Plaats een reactie