Hoe kom ik erachter of het oversluiten van mijn hypotheek voordeliger is?

In sommige gevallen kan het slim zijn om je hypotheek over te sluiten. Vooral omdat de hypotheekrente momenteel erg laag is, kunnen veel mensen hun hypotheek oversluiten zodat zij maandelijks minder hoeven te betalen. Het is mogelijk om je hypotheek over te sluiten bij je eigen hypotheekverstrekker of bij een andere, kijk dus welke het beste aanbod heeft. Er zijn meerdere manieren om er achter te komen of het sluiten van je hypotheek voordeliger is. Wij hebben drie manieren voor je op een rijtje gezet!

Online berekenen

Het is mogelijk om online te berekenen of het oversluiten van je hypotheek voordeliger is. Er zijn meerdere onafhankelijke websites die een rekentool hebben zodat je het zelf kunt berekenen. Het voordeel hiervan is dat je direct weet of het goedkoper kan. Het is een zeer goede om je met de rekentool te oriënteren naar de mogelijkheden. Wellicht kun jij wel een mooi bedrag besparen iedere maand door simpelweg je hypotheek over te sluiten.

Aanvragen doen

Het aanbod van verschillende aanbieders kan behoorlijk verschillen. Misschien is het oversluiten bij de ene hypotheekverstrekker wel voordeliger en bij de ander juist een stuk duurder. Het is dus belangrijk om naar de verschillende opties te kijken. Dit kun je doen door bij meerdere hypotheekverstrekkers een aanvraag te doen voor het oversluiten van je hypotheek. Je weet dan direct bij welke hypotheekverstrekker je het voordeligst uit bent.

De grootste valkuilen

Veel mensen rekenen zich rijk bij het oversluiten van hun hypotheek, echter blijkt dat er veel valkuilen zijn waardoor dit toch erg tegen kan vallen. Zo kijken veel mensen bij hun berekening naar de bruto besparing, terwijl dit een erg vertekend beeld kan geven. Kijk daarom altijd naar de netto besparing en bekijk wat je er eventueel echt op vooruit zou gaan. Een andere grote valkuil is banken die claimen de laagste rente te hebben. Banken rekenen bij het uitgeven van een hypotheek een basisrente waar vervolgens nog een risico-opslag opkomt. Deze verhouding verandert gedurende de looptijd van de hypotheek. Bij het uitkiezen van de bank zul je dus rekening moeten houden met dit aspect want de bank met de laagste rente is niet altijd de goedkoopste gedurende de looptijd.

Plaats een reactie