Hoe vind je de beste dompelpomp?

Hoewel de zomer officieel al is begonnen, komt de regen nog altijd met bakken uit de lucht vallen. Hoewel de kans op een zongebruinde huid daarmee afneemt, neemt de kans op wateroverlast gestaag toe. Indien je te maken krijgt met wateroverlast, of je een kelder, bassin, bak of put hebt die leeggepompt dient te worden, dan is de dompelpomp de perfecte oplossing. Maar wat stelt een dompelpomp voor?

Om te begrijpen waar een dompelpomp voor dient, is het handig om te weten wat een dompelpomp is. Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. De onderkant van de pomp bevat een zuigrooster waarmee het water direct de pomp ingezogen wordt, waarna het via het pomphuis naar de persaansluiting wordt gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang- of buis gekoppeld, zodat het water weggepompt kan worden, en het probleem verholpen is. Een dompelpomp wordt voornamelijk ingezet voor het leegpompen van een kelder over ander ruimte, het leegpompen van putten en het leegpompen van opvangbakken, zoals doorgaans ietwat diepere tonnen.

Waar je op moet letten

De pompcapaciteit

Wanneer je een dompelpomp aanschaft, is het handig om rekening te houden met de pompcapaciteit van de dompelpomp. De pompcapaciteit van de dompelpomp wordt ook wel het debiet genoemd, en bepaalt hoeveel liter per uur de pomp in de meest optimale situatie kan verpompen. Een optimale situatie houdt in dat er geen weerstand wordt geboden en het water, zonder storende factoren, omhoog gevoerd wordt.

De opvoerhoogte

Ook de opvoerhoogte van de dompelpomp is van groot belang. De opvoerhoogte van de dompelpomp geeft aan hoeveel water de afvoerslang/buis van de dompelpomp omhoog kan pompen. Deze opvoerhoogte is gebaseerd op een brede afvoerslang/buis, waar wederom zo min mogelijk weerstand in plaatsvindt. Wanneer je rekening wenst te houden met de opvoerhoogte, is het praktisch om voor een ruime marge te kiezen. Indien de dompelpomp het water vijf meter omhoog dient te pompen, is een opvoerhoogte van in ieder geval zeven meter, gewenst.

Watersoort

Het zal je niet verbazen, maar ook watersoorten spelen een rol bij het uitkiezen van een dompelpomp. Wanneer je een dompelpomp van waterpompshop.nl aanschaft, wordt er rekening gehouden met vier verschillende soorten water, namelijk schoon water, licht vervuild water, vuil water, en tot slot: zout water. Ook accessoires, zoals de afvoerslang/buis, zijn belangrijk om mee te nemen binnen de keuze.

Plaats een reactie