Hoe voordelig is het om na 2 jaar over te stappen van energieleverancier?

In de afgelopen periode zijn de energieprijzen fors gestegen. De verwachting is dat deze trend zich de komende maanden door zal zetten. In 2022 betaalt een gemiddeld huishouden anderhalf tot twee keer zoveel voor het energieverbruik dan in 2021. Een groot aantal gezinnen, met name in huurwoningen, maakt zich zorgen over de stijging in hun vaste lasten. Gevreesd wordt dat deze lasten niet meer betaald kunnen worden. Mensen met een vast energiecontract hebben nog geen last van stijgende energieprijzen. Uitzondering hierop zijn de mensen met een energiecontract die na twee jaar afloopt in 2022. Hen wordt aangeraden de energievergelijker op het internet te gebruiken om de goedkoopste energieleverancier te vinden. 

Online energie vergelijken kan veel geld besparen 

Overstappen van energie leverancier kan een flinke besparing opleveren, al zal dat in 2022 relatief zijn. Immers, bij een aflopend energiecontract stijgt de prijs voor gas en stroom altijd ten opzichte van de tarieven in je huidige contract. Het vergelijken van energieleveranciers laat echter wel zien, welke energieleverancier voor komend jaar de gunstigste tarieven biedt. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat het gebruik van deze online vergelijkers op jaarbasis honderden euro’s kan schelen in de maandlasten. Reden genoeg om ook voor je eigen situatie eens te bekijken welke leverancier de gunstigste tarieven aanbiedt. 

Variabel of vast tarief in 2022 

Mensen wiens energiecontract in 2022 afloopt zullen automatisch overgaan naar een contract met variabele tarieven. Normaliter wordt afgeraden om voor een variabel tarief te kiezen, daar de maandlasten tweemaal per jaar kunnen wijzigen bij zo’n contract. Dat blijkt nu, met de plotselinge stijging aan het begin van 2022. Toch is het de vraag of het voor mensen met een aflopend contract slim is om opnieuw een energiecontract af te sluiten voor meerdere jaren. Immers, de energietarieven kunnen in het tweede deel van volgend jaar weer dalen. Dit zou betekenen dat je met een energiecontract met vast tarief nog tijden vastzit aan deze hoge energieprijs. Een energiecontract met een vast tarief voor 1 jaar kan daarom het overwegen waard zijn. Zo weet je voor 2022 precies wat je maandlasten zullen zijn. Mochten de prijzen dan dalen, dan kun je na 1 jaar weer overstappen naar een andere leverancier. Er is echter geen garantie dat de energieprijzen gaan dalen. 

Zoek naar verduurzamende maatregelen in huis 

Een andere manier om geld te besparen op de energierekening, is het verduurzamen van de woning. Er zijn verschillende manieren om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen op het dak van de woning. Zonnepanelen zijn voornamelijk interessant in combinatie met bijvoorbeeld een elektrische kookplaat of een warmtepomp. Je kunt de BTW op zonnepanelen momenteel terugvragen via de Belastingdienst. Het maakt de investering in zonnepanelen financieel iets aantrekkelijker. 

Plaats een reactie