Minder kosten, meer warmte

Al maandenlang stijgen de energieprijzen. Door de huidige situatie in Oekraïne wordt het gas nog duurder. Niemand zit te wachten op een hoge rekening, dus moet er gekeken worden naar hetgeen wat je zelf  kan veranderen om dit te voorkomen. Woonisolatie is een belangrijk onderdeel om de kosten te drukken. Vaak wordt er gedacht aan grote projecten om je huis te isoleren. Toch zijn er ook goedkopere manieren! In dit artikel lees je welke opties er zijn om minder kosten te maken en er toch warm bij te zitten.

Alle kleine beetjes helpen

Er zijn allerlei plekken waar je eenvoudig je huis beter kan isoleren, waardoor je energie kan besparen. Denk aan kieren en gaten dichten, bijvoorbeeld onder een deur met een tochtstrip. Heb je een brievenbus in je voordeur? Schaf een tochtwerende borstel aan! Daarnaast kan je de cv en leidingen isoleren. Dit kan eenvoudig door een schuimbuis om de leiding te bevestigen en folie achter radiatoren te plakken.

Besef ook welke ruimtes je verwarmt. Is het echt nodig om de garage te verwarmen? Waarschijnlijk niet. Isoleer juist de leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zodat de energie niet verspild wordt. Heb je het toch een beetje koud? Zet dan niet de thermostaat gelijk warmer, maar trek een dikke trui en sloffen aan. Ook kunnen oude lampen vervangen worden door LED-verlichting. Daarnaast zou je ook zonnepanelen aan kunnen schaffen en korter kunnen douchen om jaarlijks geld te besparen.

Isoleer je woning

Ben je bereid om iets meer geld uit te geven? Dan kan je het groter aanpakken door delen van je huis te isoleren. Denk hierbij aan vloer-, gevel-, of dakisolatie. Een goed geïsoleerde vloer kan veel besparing opleveren. Na aanschaf zul je merken dat je minder last heb van koude voeten, omdat de kou niet vanuit de kruipruimte omhoog trekt.

Een goede muurisolatie kan tot wel 20 procent van je energieverbruik schelen. De warmte blijft binnenshuis, waardoor er minder verschil in temperatuur is gedurende de dag. Ook via het dak kan er veel warmte ontsnappen. Je kunt een glaswol of isolatieplaten laten bevestigen om je dak te isoleren. Daarnaast kan er worden overgestapt op isolatieglas, met dubbel of zelfs triple glas. Kortom, er zijn genoeg opties om je huis beter te isoleren. Je hoeft niet veel geld uit te geven om te besparen op je energierekening. Bekijk waar jij jouw huis kan isoleren en ga aan de slag.

Plaats een reactie