Opleidingen in de pedagogiek momenteel zeer geliefd

Wanneer je op zoek bent naar een studierichting met uitstekende kansen op de arbeidsmarkt, dan is een studie pedagogiek of een daaraan verwante studie zeker een overweging waard. Momenteel zijn er honderden vacatures op dit gebied. De verwachting is bovendien dat de vraag naar goed geschoolde medewerkers binnen deze branche voorlopig nog wel enige tijd zal aanhouden. Je kunt na het volgen van zo’n opleiding dus over het algemeen direct aan de slag. Bovendien heb je volop mogelijkheden binnen de sector om de baan te kiezen die het beste bij je past.

Wat is pedagogiek?

De term pedagogiek hoor je de laatste jaren steeds vaker, maar wat is het precies? In feite is pedagogiek het beste te vertalen als opvoedkunde. Deze wetenschap houdt zich dus bezig met het opgroeien en opgroeien van kinderen. Lang niet alles op het gebied van deze twee begrippen gaat vanzelf. Je staat er wellicht niet dagelijks bij stil, maar in feite is opvoeden een vak. Het zit bij veel mensen wel voor een belangrijk deel in de genen, maar toch schieten ouders vaak tekort als de situatie wat complexer wordt. Dan is het fijn om te kunnen terugvallen op een professional die weet hoe je het beste met kinderen en jongeren kunt omgaan en hoe je bepaalde gedragingen kunt aan- of afleren. Er bestaat een heel scala aan pedagogische opleidingen die zeer praktijkgericht zijn je de tools geven om als begeleider of coach je werk te kunnen doen. Zo geeft je kinderen en jongeren de beste kansen om op een verantwoorde en aangename manier te kunnen opgroeien.

Talloze mogelijkheden

Overal om ons heen zien we tegenwoordig mensen die in de pedagogiek werken. Medewerkers in het onderwijs, maar ook de leiders van een kinderdagverblijf, zijn doorgaans mensen met een pedagogische opleidingsachtergrond. Ook de gezinscoaches, medewerkers in de pleegzorg en bijvoorbeeld de ambulant jongerenwerkers die gemeenten vaak inschakelen om overlast van hangjongeren aan te pakken, horen hierbij. Wanneer zo’n baan je interessant lijkt, zijn er diverse studiemogelijkheden die je hiervoor kunt afwegen. Zeker wanneer je al een opleiding mhbo-niveau hebt doorlopen, stroom je gemakkelijk in bij een hbo-studie op het gebied van de pedagogiek, zoals kindercoach of jeugdzorg. Werk je graag met mensen en ga je uitdagingen graag aan, dan kun je op basis van deze studies alle kanten op om uiteindelijk echt de baan van je dromen te vinden!

Plaats een reactie