Sporten houdt ons fysiek en mentaal gezond

Sporten houdt ons fysiek en mentaal gezond. Het advies is om je een paar keer per week flink in het zweet te werken. Ruim de helft van de Nederlanders van 4 jaar en ouder doet minimaal één keer in de week aan sport.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet is al jaren vrij stabiel. Van de mannen sportte in 2020 56 procent wekelijks, bij de vrouwen was dit 54 procent. Individuele sporten, denk bijvoorbeeld aan hardlopen, groeien nog altijd in populariteit. De verwachting is dat die trend zich het komende decennium doorzet. De top drie sporten ziet er al een lange tijd hetzelfde uit: fitness/conditietraining, hardlopen en voetbal. Driekwart van de fanatieke sporters is lid van een vereniging.

Wat zijn de voordelen?
De voordelen van voldoende sporten en bewegen zijn talrijk. Op thuisarts.nl staan de belangrijkste opgesomd. Het advies is om minimaal 2,5 uur per week actief te zijn. Dat verkleint de kans op een hele reeks ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes. Ook is sporten belangrijk in het voorkomen van depressieve klachten en stress. Maar moet ik me dan echt urenlang afbeulen in de sportschool? Nee dat is helemaal niet nodig. Bijvoorbeeld ook wandelen, fietsen en zwemmen kunnen een belangrijke rol spelen bij het soepel en sterk houden van gewrichten en spieren en het voorkomen van ziektes.

Wat als het fysiek wel minder wordt?
Op het moment dat het fysiek wél minder wordt, en dat moment komt voor ons allemaal, zijn er tal van hulpmiddelen die u in het dagelijks leven kunnen ondersteunen. Om thuis te kunnen blijven wonen is bijvoorbeeld de aanschaf van een traplift een optie. Voor elke trap is een oplossing op maat. We willen allemaal het liefst zo lang mogelijk in ons geliefde huis blijven wonen. Van de 65-plussers woont 94 procent thuis. De overheid stimuleert het langer thuis wonen, vooral om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Plaats een reactie