Tips om een bedrijf te starten in het buitenland

Bij het opstarten van een onderneming in Nederland is dat meestal sneller en makkelijker gedaan dan je van te voren had verwacht. Je maakt een afspraak bij de KvK, komt langs voor een afspraak, beantwoord wat vragen, betaalt 50 euro en zet een handtekening. Natuurlijk komen daarna nog andere onderwerpen aan bod, maar het is in ieder geval makkelijker dan een bedrijf starten in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan zelf webshop bouwen of het verkopen van een specifiek product en de andere regels die daaraan verbonden zijn. We delen de beste tips graag met je als het gaat om een bedrijf starten in het buitenland.

Het land

De eerste en belangrijkste start bij het starten van een bedrijf in het buitenland is het onderzoek doen naar het specifieke land waar jouw bedrijf zich gaat vestigen. Elk land heeft namelijk andere regels en wetten die hieraan verbonden zijn. Daarnaast zijn inzicht hebben in financieringsregelingen natuurlijk ook erg belangrijk.

De rechtsvorm

Ook bij het starten van een onderneming in het buitenland moet je een rechtsvorm kiezen. Het voordeel hiervan is dat je je in de EU met alle Nederlandse rechtsvormen kan vestigen. Als het gaat om het beginnen van een bedrijf buiten de EU kan er ook worden gekozen voor een Europese vennootschap.

Visum en vergunningen

Voor het starten van een bedrijf in het buitenland heb je vaak een vestigingsvergunning nodig. Er zijn verschillende eisen aan deze vergunning verbonden. Door middel van een EU-verklaring worden deze aangetoond. Wanneer je langer dan 3 maanden werkzaamheden in het buitenland uitvoert, is een verklaring van inschrijving verplicht. Buiten de EU is een verblijfsvergunning en werkvergunning nodig. Check bij het land overigens ook of het verplicht is om een visum aan te vragen.

Financiële steun

In sommige gevallen kan het zijn dat de overheid helpt met de financiering van het starten van een bedrijf in het buitenland door middel van een subsidie. Er kan bijvoorbeeld moeite en risico verbonden zijn aan het rondkrijgen van een financiering. De Regelhulp financiering en verzekeringen voor internationaal ondernemen geeft hier goed inzicht van. Naderhand weet je snel of je in aanmerking komt voor internationale financiering of exportverzekering vanuit de overheid.

Buitenlandse domeinnaam

Klanten zullen sneller een aanvraag doen met een domeinnaam dat eindigt op .nl. Het kan zijn dat een klant sneller afziet van een aankoop wanneer dit afleidt van een internationale domeinnaam. Check vooral goed hoe je dit zo efficiënt mogelijk indeelt, zodat het een klant niet afschrikt van een aankoop.

Plaats een reactie