Vier aandachtspunten voor het kopen van nieuwe raamdecoratie

Ben je net verhuisd of is je huidige huis aan een upgrade toe? Vergeet dan niet de raambekleding. Het kan best lastig zijn, om de juiste raambekleding te uit te zoeken. Het allerbelangrijkste is dat je ze mooi vindt. Maar er zijn nog meer punten waar je rekening mee moet houden. Wat die zijn, lees je hier.

Welke ruimte
Welke functie heeft de ruimte? Gaat het om je woonkamer, slaapkamer, studeerkamer of de speelkamer van je kinderen? Iedere kamer vraagt om andere raambekleding. In de woonkamer wil je vaak veel lichtinval behouden, maar wil je niet dat iedereen zomaar naar binnen kijkt. In dit geval is een plisségordijn ideaal. De top down bottum up variant geeft je de luxe om zelf te kiezen op welk deel van het raam je plisségordijn komt. Zo behoud je je privacy, maar komt er ook nog veel daglicht binnen.

Type raam
Niet iedere raamdecoratie is even geschikt voor alle type ramen. Heb je vaste, standaard ramen? Dan heb je geluk en is de keuze ruim. Maar wil je raambekleding voor een draaikiepraam? Houd er dan rekening mee dat het raam nog wel open moet kunnen. Ideaal is dan een ingespannen plisségordijn. Deze bevestig je op het raam en beweegt mee, zodra je het raam opent. Heb je prachtige openslaande deuren naar je tuin? Dan kan het onhandig zijn om voor raambekleding te kiezen die je steeds omhoog moet trekken, zoals een plisségordijn of jaloezieën. Kies daarom voor gordijnen. Deze sluiten de ruimte goed af als de deuren dicht zijn, maar schuif je ook makkelijk aan de kant.

Interieurstijl
Heb je de feeling van je ruimte al helemaal vastgelegd op een moodboard en weet je wat jouw stijl is? Dan is het nog makkelijker om je raamdecoratie te kiezen. Ben jij fan van de industriële stijl? Dan passen daar heel goed houten of aluminium jaloezieën bij. Die geven een strakke touch aan je ramen. Ben je meer van de landelijke stijl? Dan kan het zomaar zijn dat shutters echt jouw voorkeur hebben. Wil je liever een wat zachtere sfeer creëren? Speel dan in de op huidige trend en ga voor fluwelen gordijnen.

Lichtinval
Het is ook goed om rekening te houden met de hoeveelheid lichtinval als je raambekleding gaat uitzoeken. Wil je veel of weinig licht behouden? Met jaloezieën kun je goed zelf de mate van lichtinval bepalen.

Staat het raam volop in de zon en loopt de temperatuur binnen flink op? Dan is het goed te weten dat veel raamdecoratie werkt als binnen zonwering. Kies bijvoorbeeld voor overgordijnen of zonwerende rolgordijnen. Deze houden de warmte buiten en zorgen ervoor dat jij ook tijdens een hittegolf lekker koel in huis kunt zitten.

Plaats een reactie