Vier tips om te zorgen voor mentale rust

Pakweg een eeuw geleden was het leven nog betrekkelijk simpel. Overdag werkte je en in avond deed je aan sport, las je een boek of speelde je een spelletje met elkaar. Tegenwoordig hebben we heel wat meer aan ons hoofd. We proberen zo veel mogelijk dingen in onze dagen te proppen en We hebben duizend gedachten over van alles en nog wat. Dat kan heel wat stress veroorzaken. Het is daarom zaak om te zorgen voor voldoende mentale rust. Onrust in het hoofd kan uiteindelijk tot stress leiden en komt sowieso het algemeen welzijn niet ten goede. Hieronder vier tips om te zorgen voor mentale rust.

  1. Voel je veilig

Niets is slechter voor je eigen gemoedsrust als een gevoel van onveiligheid. Als je jezelf niet veilig voelt in je eigen vertrouwde omgeving, is het tijd om daar iets aan te doen. Ben je bang dat inbrekers jouw huis zullen bezoeken? Neem direct maatregen en koop een deurslot (cilinder) van goede kwaliteit om de kans op inbraak fors te verkleinen. Leven in angst zorgt voor een slechte nachtrust en veel gepieker, dus reken daar snel mee af!

  1. Volg je eigen pad

Goedbedoelde adviezen van mensen om je heen kunnen voor veel onrust zorgen. Twijfel niet aan jezelf, want je weet waarschijnlijk zelf het beste wat je wilt. Je hoeft natuurlijk niet altijd elk advies in de wind te slaan, maar volg vooral je eigen pad en laat je niet te veel leiden door de mensen om je heen. Besef dat het uiteindelijk jouw leven is met jouw keuzes. Die keuzes moeten aansluiten bij je gevoel, anders word je geleefd en dat geeft een onbehaaglijk gevoel.

  1. Probeer dingen af te ronden

Als je werkzaamheden steeds voor je uit schuift of allerlei projecten half afgemaakt laat liggen, kun je ze in je hoofd niet afronden. Simpel gezegd: een volle agenda geeft een vol hoofd. Dat geldt ook voor een vol huis, dus probeer alles altijd op te ruimen en klussen aan te pakken, zodat je ze kunt afstrepen van je lijstje. Dan kosten ze niet meer onnodig energie.

  1. Laat de toekomst wachten

Natuurlijk is het zinvol om bepaalde dingen voor te bereiden. Maar piekeren over dingen die misschien nog zouden kunnen gebeuren, dat heeft geen zin. Laat die gedachten varen, want misschien gebeuren die dingen helemaal niet. Zonde van de moeite!

Plaats een reactie