Wat is de goedkoopste energieleverancier?

Wanneer heb jij voor het laatst gekeken of je bij de goedkoopste energieleverancier zit? Het vergelijken van energieleveranciers middels een online energievergelijker is heel eenvoudig. Toch zijn er maar weinig huishoudens die jaarlijks een check uitvoeren. Mede door het feit dat energiecontracten vaak meerdere jaren lopen. Op het moment dat het contract afloopt wordt vaak vergeten om opnieuw op zoek te gaan naar de goedkoopste aanbieder. Door verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken kun je veel geld besparen op jaarbasis. Gebruik deze besparing om te investeren in energiebesparende maatregelen. 

Tip: as an international student or labor migrant you can compare energy in The Netherlands via one of the online tools in English. 

Van een vast naar variabel tarief na contractperiode 
Op het moment dat je contract afloopt bij een energieleverancier, wordt deze automatisch omgezet van een contract met vast tarief naar een contract met een variabel tarief. Dit is gevaarlijk, daar je maandlasten tweemaal per jaar kunnen veranderen. Een energieleverancier heeft het recht de variabele tarieven tweemaal per jaar aan te passen, bijvoorbeeld als de inkoop van energie duurder geworden is. Bij een vast tarief is het logischerwijs niet toegestaan om deze tarieven aan te passen gedurende de looptijd van het contract. 

Boete wordt vaak overgenomen door nieuwe leverancier 
Huishoudens controleren doorgaans niet of er een goedkopere energieleverancier is, omdat zij een boete moeten betalen als ze hun lopende contract voortijdig stopzetten. In de meeste gevallen is het echter zo, dat een nieuwe energieleverancier deze boete van je overneemt. Zie het als een extra impuls om als consument over te stappen. Zo profiteer je van lagere maandlasten en zit je niet met de boete die je moet betalen aan je huidige energieleverancier. Een goede reden om eens een online tool in te vullen! 

Verlaag je energiekosten door te investeren 
Doordat het vergelijken van energieleveranciers je al snel een besparing van tientallen tot honderden euro’s per jaar op kan leveren, kun je nadenken over investeren in een duurzamere woning. Zo ben je niet alleen minder kwijt aan iedere kWh die je verbruikt in huis, maar neemt ook het aantal verbruikte kWh’s af. Op deze manier bespaar je steeds meer op de energiekosten. Energiebesparende maatregelen die je zou kunnen overwegen zijn de keuze voor zonnepanelen op je dak, de keuze voor het vernieuwen van het glas in je kozijnen, het dichten van kieren en naden rond deuren en ramen, enzovoorts. 

Plaats een reactie