Wat is een pre employment screening?

Het personeel houdt een bedrijf draaiende. Om ervoor te zorgen dat je een team hebt waarop je kunt rekenen en bouwen, is het belangrijk dat je personeel met zorg aanneemt. Neem de tijd voor het vinden van een goede werknemer en neem niet zomaar iemand aan. Een manier om erachter te komen of een sollicitant binnen het bedrijf past, kan je een pre-employment screening uitvoeren.

Wat houdt een pre-employment screening in?

Bij een pre-employment screening wordt een sollicitant uitgebreid onderzocht. Om dit uit te mogen voeren, dient de kandidaat eerst een integriteitsverklaring te ondertekenen. Hierna heb je het recht om de sollicitant te onderzoeken. In de meeste gevallen kiezen bedrijven ervoor om deze complexe taak uit te besteden.

Wat maakt het screenen van personeel zo belangrijk?

Voor diverse functies spelen de gevolgde opleidingen een cruciale rol in hoe een werknemer zijn werk doet. Echter, uit onderzoek is gebleken dat bijna 7 van 10 sollicitanten niet volledig eerlijk zijn. Het gaat hierbij om kleine leugens zoals het iets indrukwekkender maken van de CV, maar helaas ook om leugens over gevolgde opleidingen. Zo blijkt het dat veel sollicitanten opleidingen op hun CV zetten die ze eigenlijk helemaal niet gevolgd of afgerond hebben. Als je een werknemer nodig hebt die dient te beschikken over vakkennis, dan kan het voor grote problemen zorgen als er gelogen is over de gevolgde opleidingen.

Naast het onderzoeken van de CV, wordt er bij een pre employment screening ook gekeken naar of de sollicitant een crimineel verleden heeft. Mocht het criminele verleden invloed hebben op de werkzaamheden die verricht gaan worden binnen het bedrijf, dan kun je ervoor kiezen om de sollicitant niet aan te nemen.

Je kan zelf sturing geven aan wat er gescreend gaat worden

Bij een pre employment screening heb je zelf invloed op wat er gecontroleerd wordt. Het wordt gezien als maatwerk en de prijs verschilt per situatie. Denk vooraf goed na over wat je wilt weten over je sollicitanten en bespreek dit met het bedrijf dat de pre-employment screening voor je gaat uitvoeren. Indien je niet precies weet wat je wilt onderzoeken, dan kun je dit bespreekbaar maken. Samen kun je dan kijken naar wat verstandig is om te onderzoeken. Stel vervolgens een plan op en laat dat plan uitvoeren door de partij waarmee je samenwerkt.

Plaats een reactie