Wat voor soorten verpakkingen zijn er?

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp binnen onze samenleving. We moeten zuinig zijn op de planeet en verstandig omgaan met verpakkingen is een uitstekende manier om dat te doen. Aan de ene kant komt dat van organisaties en aan de andere kant ook van de consumenten. Organisaties moeten ervoor zorgen dat ze bewuste keuzes maken in de materialen die ze gebruiken en verpakkingen niet onnodig groot maken. Consumenten kunnen dit stimuleren door voor recyclebare verpakkingen te kiezen en producten zo veel mogelijk te hergebruiken. Maar wat voor soorten verpakkingen zijn er eigenlijk? Vandaag nemen we er een paar onder de loep, om je een idee te geven hoe de wereld van productie verandert.

Verzendverpakkingen

De eerste soort verpakkingen waar we naar kijken zijn verzendverpakkingen. Iedereen kent ze wel. De dozen, zakken of enveloppen waarin onze pakketjes binnenkomen. Je krijgt als consument niet altijd de keuze hoe je iets verpakt krijgt, maar webshops en winkels die gebruik maken van duurzame verpakkingen vermelden dit vaak wel. Of het nou gaat om verzendzakken van papier, verzendzakken van plastic, brievenbusdozen, postdozen of enveloppen, kijk altijd naar de verpakking of het recyclebaar, biologisch afbreekbaar of te hergebruiken is.

Productverpakkingen

Dit zijn de verpakkingen die we tegenkomen in de supermarkt en andere winkels. In tegenstelling tot verzendverpakkingen hebben we met productverpakkingen vaak wel inzicht in het materiaal dat er is gebruikt en hoe goed dit voor het milieu is. Bedrijven komen steeds meer onder druk te staan om duurzame materialen te gebruiken en dat zie je terug aan het aanbod. Waar vroeger bijvoorbeeld vlees in te grote verpakkingen zat met onnodig veel plastic, hebben producten de verpakkingen nu kleiner en recyclebaar gemaakt.

Geschenkverpakkingen

Een cadeau wordt altijd gewaardeerd en daarbij is de verpakking vaak een bijzaak. Toch realiseren bedrijven zich de laatste tijd steeds meer dat consumenten niet alleen waarde hechten aan een leuke, originele verpakking, maar ook aan een duurzame verpakking. Dat zie je terug in geschenkverpakkingen. Het is immers leuker om een cadeau te krijgen dat er goed verzorgd uit ziet. Zie het als een soort eerste indruk. Met een verzorgde verpakking die ook nog eens goed is voor het milieu scoor je punten!

Het is goed om te zien welke stappen er worden gemaakt wat betreft verpakkingen. Zowel bedrijven als consumenten zetten zich in voor een betere wereld. Voor onze toekomst. Blijf bewuste keuzes maken en anderen hierop attenderen. Kies een keer voor een webshop die het product dat je zoekt voor iets meer geld aanbiedt, maar het wel in een recyclebare verpakking stopt die niet onnodig groot is. Dan bouwen we samen aan een betere toekomst voor onze kinderen.

Plaats een reactie