Welke studies zijn er in de stad?

Studeren in je eigen stad is ontzettend leuk! Je kent de stad waarschijnlijk al goed, hebt er een hechte vriendengroep opgebouwd door de jaren heen en kunt het eerste jaar nog thuis blijven wonen. Op kamers gaan is relatief duur, zeker nu de huurprijzen de afgelopen jaren fors zijn toegenomen en de studiefinanciering te laag is om alle kosten te kunnen dekken. Daar komt bij dat de beschikbaarheid van kamers vaak beperkt is. Na een jaar te hebben gestudeerd heb je het netwerk, waardoor je sneller op de hoogte bent van kamers die binnenkort vrijkomen. Welke studies worden in jouw stad aangeboden? Kies je voor een opleiding Creative Business op hbo niveau, of ga je voor de hogere hotelschool? Het zijn voorbeelden van populaire opleidingen, die in verschillende steden worden aangeboden. 

Start met een beroepskeuzetest om je opleiding te bepalen 
Na het afronden van je middelbare school kan het best lastig zijn, om te bepalen welke vervolgopleiding goed bij je past. Veel middelbare scholen laten je halverwege je opleiding een beroepskeuzetest uitvoeren. Het helpt je een geschikt profiel te kiezen. Ga je voor Economie & Maatschappij of bijvoorbeeld voor Natuur & Techniek? De keuze die je op de middelbare school maakt, bepaalt gedeeltelijk welke vervolgopleiding op het hbo of de universiteit gevolgd kan worden. 

Bezoek open dagen van een hogeschool of universiteit 
Een andere manier om te bepalen welke vervolgopleiding in jouw stad goed bij je past, is het bezoeken van open dagen van hogescholen en universiteiten. Onder meer NHL Stenden biedt regelmatig open dagen aan, waar de verschillende opleidingen een introductie aan je geven. Naast de open dagen van de hogescholen en universiteiten zelf, worden er ook regelmatig beurzen georganiseerd voor aankomend studenten. Op zo’n beurs vind je kraampjes over specifieke opleidingen, het studieprogramma wat je er straks zal volgen en de ervaringen van studenten die de opleiding al gevolgd hebben. Het geeft je een goed beeld van de opleiding. 

Schrijf je tijdig in voor je opleiding 
Vergeet je niet tijdig in te schrijven voor de opleiding op de hogeschool of universiteit. De kans bestaat dat er een numerus fixus voor de opleiding geldt. Er wordt in dit geval op basis van loting of bijvoorbeeld aan de hand van je cijfers en een motivatiebrief bepaalt wie de opleiding mogen volgen. Mocht blijken dat je wordt uitgeloot, dan heb je nog tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. 

Plaats een reactie