Zo geef je de tuin relatief eenvoudig een flinke upgrade

De laatste jaren wordt steeds nadrukkelijker gewezen op het nut van een groene tuin. Veel mensen kozen er in de loop der jaren uit gemakzucht voor om de tuin deels of zelfs geheel te bestraten. Dat heeft echter een negatief effect op de afvoer van hemelwater na overvloedige regenval. De overheid propageert het verwijderen van tegels en het laten terugkeren van groen in de tuin, zodat water snel in de grond kan zakken. Tegelijk helpt een groene tuin mee om de biodiversiteit in de wijk te vergroten. Door bloemen te laten groeien waar bijen graag komen, stimuleer je de bijenpopulatie en voorkom je dat deze nuttige diertjes uitsterven. Met een heg in plaats van een schutting bied je vogels een broedplaats en geef je egels en andere dieren een mooie schuilplaats.

Het jaar rond verzorgd

Een mooie groene tuin hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Natuurlijk ben je er altijd wel iets meer tijd aan kwijt dan aan de vrijwel onderhoudsvrije betegelde tuin, maar daar krijg je ook veel voor terug. Plaats bijvoorbeeld groenblijvende haagplanten als erfafscheiding rond je tuin. Je hebt dan zomer en winter een echte groene muur in je tuin, die ervoor zorgt dat je voldoende privacy hebt en die tegelijk ook heel natuurlijk en rustgevend oogt. De meeste mensen vinden een groene haag een stuk aantrekkelijker dan een saaie schutting. Je hebt bovendien behoorlijk wat keus in het type plant en dus kun je de tuin echt naar je eigen smaak inrichten.

Warme, zachte uitstraling

Smaken verschillen, dus voor welk gewas je uiteindelijk kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Toch zijn er wel wat handige richtlijnen om te overwegen. Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen in de tuin, dan is het belangrijk om geen haagplanten met scherpe punten of doornen te kiezen. Kinderen zouden zich hieraan immers lelijk kunnen verwonden tijdens het spelen in de tuin. In dat geval kun je beter kiezen voor coniferen, die een warme zachte uitstraling hebben en geen verwondingen kunnen veroorzaken. Een conifeer is weliswaar een naaldplant, maar dan hebben we het wel over naalden die niet prikken. Het is meer de vorm van het blad die doet denken aan een naald. Het wordt aanbevolen om een conifeer twee maal per jaar te snoeien. Dit bevordert de ontwikkeling van de plant en zorgt ervoor dat je een mooie strakke haag behoudt.

Plaats een reactie