Ontslagrecht in Nederland: Wat je moet weten

Jouw baan is een erg belangrijk onderdeel van je leven. Niet alleen is het belangrijk dat je een fijne band op kunt bouwen met collega’s, maar het is ook de grootste bron van inkomsten. En aangezien je er dingen zoals je hypotheek, zorgverzekering en de stijgende energiekosten mee moet betalen, ben je maar al te graag zeker van een stukje zekerheid. Krijg je helaas toch te maken met ontslag? Dan wil je natuurlijk maar al te graag weten wat je rechten zijn. In dit blog lichten we twee mogelijke scenario’s verder voor je toe. 

Je mag ontslagen worden als je nog in een proefperiode zit

Goed om te weten, is dat je door je werkgever altijd mag worden ontslagen op het moment dat je in je proefperiode zit. Wat de duur is van de periode, is afhankelijk van wat er afgesproken is in het contract. Bij de meeste bedrijven gaat het om een duur van één tot twee maanden. Het is de tijd waar je jouw kennis en ervaring kunt tonen, maar het is ook vaak een tijd waarin wordt gekeken hoe de samenwerking met het team van collega’s verloopt.

Erg veel rechten als je in dienst bent en zwanger bent

Kom je er in de loop van de tijd achter dat je zwanger bent? Dan deel je dit feestelijke nieuws maar al te graag met je werkgever. Fijn om te weten, is dat je enorm veel rechten hebt als je zwanger bent. Zo mag je bijvoorbeeld in de tijd van je zwangerschap niet op staat worden gezet. Natuurlijk bestaan er dan wel uitzonderingen. Denk daarbij aan het moment dat je werkgever failliet wordt verklaard en daardoor het salaris van het personeel niet langer meer uit kan betalen. In Nederland hebben we dan wel het geluk dat er een financieel vangnet is en dat het salaris (en de zwangerschapsuitkering) uit kunnen worden betaald door het UWV. Op het moment dat een werkgever jou onrecht aandoet, is het de hoogste tijd om een traject op te zetten met een advocaat Apeldoorn.

Twijfel je over processen binnen het bedrijf die op dit moment gaande zijn? Laat je altijd erg goed adviseren door een advocaat 

Krijg je in jouw geval te maken met een ontslag, maar twijfel je of het allemaal wel zo netjes via de wetgeving verloopt? Dan is het altijd een erg goed idee om snel een keer contact op te nemen met een advocaat. Je krijgt dan meteen een erg goed beeld van het traject en jouw belangen staan altijd centraal. Een arbeidsrecht advocaat denkt maar al te graag met je mee en weet als geen ander wat je rechten als werknemer zijn. 

 

Plaats een reactie