Horecazaak gesloten: 5 tips om de lockdown door te komen

Een harde klap voor horecaondernemers nu de branche wéér verplicht in lockdown moet vanwege het coronavirus. Gelukkig hoeft er niet te worden stilgezeten: knap versleten horeca meubilair op, speel in op thuisbezorging of ontdek nieuwe omzetstromen. Met deze tips komt de horeca de tweede lockdown door. 

Maaltijdbezorging en afhaal 

Hoewel gasten niet meer welkom zijn in het restaurant, mogen gerechten nog wel afgehaald of thuisbezorgd worden. Maaltijdbezorging heeft een prominente plek ingenomen in de horeca en nu het einde van de pandemie nog niet in zicht is, kunnen horecazaken niet meer zonder afhaal en bezorging. Het is dé manier om nog steeds gasten te kunnen bedienen. Nu gasten inmiddels gewend zijn aan de afhaal- en bezorgmogelijkheden, is de kans groot dat dit een blijvend onderdeel van veel horecazaken zal blijven. En dat is niet zo gek: de vraag naar maaltijdbezorging neemt toe. Vooral millennials vinden het bestellen van maaltijden heel gewoon. Uit onderzoek blijkt dat deze generatie minimaal één keer per maand gebruik maakt van een bezorgapp. 

Denk na over nieuw omzetstromen

Hoe anders ziet de horeca er nu uit in vergelijking met vorig jaar, toen corona nog een ‘ver-van-ons-bed-show’ was. Het zijn rumoerige tijden en de coronamaatregelen en regels vanuit de overheid zorgen voor nieuwe uitdagingen. Om goed voorbereid te kunnen blijven ondernemen in de horeca zijn aanpassingen nodig. Het wordt tijd om de horeca opnieuw uit te vinden. Nieuwe omzetstromen helpen om extra omzet te genereren wanneer het minder druk is in het restaurant. 

Webshop
Blurring, het fenomeen van grenzenvervaging tussen branches, biedt kansen voor de horeca. Vaak zien we vooral de retail uitstapjes naar de horeca maken, zoals tuincentra waar je ook kunt lunchen of winkels met een eigen café. Maar andersom kan het ook door als horecazaak een stukje retail aan te bieden. Zoals het opzetten van een webshop waarmee huisgemaakte (pasta)sauzen, pesto’s, kruidenmixen, cadeaupakketten en unieke ingrediënten aangeboden kunnen worden. Maar daar hoeft het niet te stoppen. Ook het unieke servies uit de zaak en de mooie koffiekopjes kunnen aangeboden worden. Dit brengt het restaurantgevoel bij mensen thuis. 

Maaltijdpakketten
Wat supermarketen kunnen, kan de horeca beter. Vergelijkbaar met de bekende verspakketten kunnen restaurants hun eigen pakketten voor thuis aanbieden. Hiermee kunnen gasten zelf een restaurantwaardige maaltijd verpakken. Voeg alle ingrediënten en de instructies samen in een leuk pakket en bied deze (online) aan. Ook voor het dessert en gebak kunnen pakketten worden samengesteld. Leuk om te krijgen of om zelf mee aan de slag te gaan. 

Merchandise
The Avocado Show doet het al jaren: bedrukte t-shirts, hoodies, tassen, paraplu’s en accessoires verkopen via hun webshop. Dit zal niet voor iedereen zijn weggelegd maar het laat wel de mogelijkheden zien. Een paraplu bedrukt met het logo, eigen gemaakte kaarten of opvouwbare tasjes: als het maar bij het concept past.  

Blijf online zichtbaar

Uit het oog maar niet uit het hart. Blijf online in contact met gasten door in te zetten op social media. Laat zien wat je doet, welke voorbereidingen je treft en communiceer de mogelijkheden voor afhaal en bezorgen. Breng cadeaubonnen nog eens extra onder de aandacht, organiseer online kooksessies of workshops door middel van live video’s. Kortom: hou (potentiële)gasten warm zodat zij na de lockdown graag een bezoekje komen brengen. 

Grote schoonmaak en onderhoud wegwerken 

Werk achterstallig onderhoud weg, ga aan de slag met de administratie of ga aan de slag met een grote schoonmaak. Alhoewel restaurants niet open zijn voor gasten, mogen medewerkers wel in de zaak aanwezig zijn. 

Apparatuur veilig afsluiten
Keukenapparatuur dat gedeeltelijk stil komt te staan, kan niet zomaar uitgezet worden. Belangrijk is om de apparatuur eerst grondig te reinigen. Dit voorkomt mogelijke schade door stilstand. Aangekoekte resten, vuil en kalk veroorzaken verstoppingen en dat kan apparatuur permanent beschadigen. 

Bijleren en nieuwe trends ontdekken 

Normaal gesproken is er geen of weinig tijd om nieuwe dingen te leren maar nu kan van de nood een deugd gemaakt worden. Ontdek nieuwe trends in dranken, eten en gastvrijheid. Verdiep je in speciaalbieren, ga op zoek naar unieke ingrediënten en oefen met latte art. Bespreek met het team wat er beter kan en ga op zoek naar inspiratie voor nieuwe gerechten. Bedenk ook alvast leuke concepten om in te spelen op de feestdagen.

Plaats een reactie