5 tips om je bril goed schoon te houden

Een bril is ervoor gemaakt om je scherper te laten zien en vieze brillenglazen dragen hier natuurlijk niet aan bij. Een vlek op je bril ontstaat vrij eenvoudig. Dit gebeurt onder andere door het op- en afzetten van de bril, het vastpakken van de bril met vette vingers of het dragen van make-up. Ook slecht weer is een echte boosdoener. Iedereen die wel eens een bril heeft gedragen, kent dan ook het probleem van beslagen of natgeregende brillenglazen. Gelukkig zijn er meerdere tips die je helpen om je bril zo goed mogelijk schoon te houden. In dit artikel lees je precies hoe én met welke hulpmiddelen je dit doet!

Tip 1: gebruik een microvezeldoekje 

Licht en compact: een microvezeldoekje. Een microvezeldoekje steek je gemakkelijk in je broekzak of in je handtas. Handig voor onderweg. Deze doekjes zijn speciaal gemaakt om effectief en voorzichtig spullen schoon te maken. Ideaal voor de glazen van je bril dus. Het fijne aan deze doekjes is dat je ze eenvoudig kunt wassen. Gebruik alleen geen wasverzachter, deze vloeistof tast namelijk het doekje en dus ook de glazen van je bril aan!

Tip 2: maak je bril schoon met lauw, stromend water

Om vuil en stof weg te spoelen, kun je het beste lauw, stromend water gebruiken. Blijven er nog vetresten achter? Gebruik dan een kleine hoeveelheid milde zeep om de resten te verwijderen. Wel even oppassen: niet ieder montuur kun je zomaar schoonmaken met zeep. Onder andere kunststof brillen zijn niet goed bestand tegen de werking van zeep!

Tip 3: gebruik reinigingsspray voor hardnekkige vlekken

Krijg je de bril niet schoon met een microvezeldoekje en water? Probeer het dan nog een keer met wat reinigingsspray. Deze sprays zijn speciaal gemaakt om je brillenglazen veilig schoon te maken. Gebruik niet zomaar een willekeurig schoonmaakmiddel, want zo kun je per ongeluk je bril beschadigen. Vooral schoonmaakmiddel met citroenzuur is schadelijk voor de beschermende laag van je glazen!

Tip 4: vermijd wc-papier, keukenpapier én zakdoekjes

Het gebruiken van deze papiersoorten is een echte no-go. De minuscule houtvezels die verwerkt zijn in deze materialen kunnen je coating namelijk beschadigen. Op het eerste gezicht lijkt het gebruik van deze papiersoorten onschuldig, maar als je dit vaker doet, dan zul je zien dat er krasjes op je glazen tevoorschijn komen.

Tip 5: zorg dat je bril goed afgesteld is

Een goed afgestelde bril zit prettiger en is makkelijker om schoon te houden. Als een bril niet juist aansluit, is de kans namelijk groter dat je meer last krijgt van beslagen of natgeregende glazen. Een bril die goed op je neus zit, is dus ook beter te gebruiken in combinatie met een mondkapje. Ook zal je minder vaak met je vingers aan je bril zitten, waardoor je glazen langer schoon blijven!

Plaats een reactie