De 5 aandachtspunten bij het kopen van motorolie 

Het kopen van motorolie was voorheen makkelijker, dan dat tegenwoordig het geval is! Vroeger werd vaak gekozen tussen 5W40 olie en bijvoorbeeld 10W-40 olie. Daarbij had je de keuze tussen synthetische olie en minerale olie. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden veel uitgebreider. Welke motorolie is het meest geschikt voor jouw motor?  

Let op de aanbieder van motorolie 

Een eerste aandachtspunt is de aanbieder van de motorolie. Kies bijvoorbeeld tussen Castrol Edge 5W30, Shell 5W430, Kroon Oil 5W30, enzovoorts. Mogelijk heeft je motor altijd op een bepaald merk motorolie gedraaid en wijk je hier liever niet van af. Hier komt bij dat niet iedere aanbieder van motorolie ieder merk aan zal bieden. Met welke merken motorolie ben jij al bekend?  

Beoordeel de viscositeit van olie 

Bij het vergelijken van de motorolie van verschillende merken en in verschillende soorten, is het belangrijk om rekening te houden met de viscositeit hiervan. Onder de viscositeit verstaan we de dikte, ofwel stroperigheid van de olie. Je herkent de viscositeit aan de code die aan olie gegeven wordt, zoals 5W40, 5W30, enzovoorts. 5W40 betekent dat de viscositeit van deze olie bij een winterse temperatuur op SAE 5 ligt (vandaar de W, winter, in deze code). In het geval van temperaturen boven de 100 graden Celsius ligt de viscositeit op SAE 50.  

Synthetische olie of halfsyntheet 

Wie op zoek is naar goedkope motorolie zal voor een halfsyntheet kiezen. Hierbij worden minerale en synthetische oliën met elkaar gemengd, om zo tot een vrij hoogwaardige olie voor een scherpe prijs te komen. Bij een synthetische olie, de dure variant, kiest men voor twee soorten synthetische basisolie.  

Houd rekening met specifieke eisen 

Motoren zijn tegenwoordig vaak voorzien van een katalysator. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het selecteren van een specifiek type motorolie. Mede door het feit, dat niet iedere dope geschikt is voor de katalysator. Denk bijvoorbeeld aan dopes die oxidatie tegengaan. Deeltjes die bij de verbranding hiervan ontstaan kunnen de katalysator aantasten.  

Kijk naar de kwaliteit van motorolie 

Tot slot is het belangrijk om naar de kwaliteit van de motorolie te kijken. Dit hangt vaak enigszins samen met de samenstelling hiervan; halfsyntheet of volledig synthetische olie. De kwaliteit wordt weergegeven op de verpakking van de motorolie. Over het algemeen geldt dat verpakkingen met een SF/CD-kwalificatie minder goed zijn dan de verpakkingen motorolie met een SM/CF-kwalificatie. De kwalificatie wordt aan de motorolie toegekend door het American Petroleum Institute. 

 

Plaats een reactie