Hoe werkt een e-bike?

Elektrische fietsen zijn hip! Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld voorbij komen. Terwijl jij moeite doet om vooruit te komen op jouw normale fiets, halen de e-bike bezitters jou fluitend in. Overweeg jij ook om een e-bike aan te schaffen? Voordat je een elektrische fiets koopt wil je misschien wel meer weten over de werking van een elektrische fiets. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe werkt een elektrische fiets eigenlijk?

Een elektrische fiets is in feite een gewone fiets, uitgerust met een accu en motor. Deze extra features zorgen voor extra ondersteuning tijdens het fietsen. Je ervaart een steuntje in de rug, waardoor fietsen een stuk aangenamer wordt. We bespreken hier de meest essentiële onderdelen van een e-bike:

Positie van de motor

Elektrische fietsen zijn uitgerust met een voorwielmotor of een middenmotor. Minder vaak tref je de motor aan in het achterwiel. Dit zijn meestal transportfietsen of speed pedelecs.

De positie van de motor is alles bepalend voor rijbeleving van de elektrische fiets. We beginnen met een voorwielmotor, deze geeft het je het gevoel dat je voortgetrokken wordt. Deze motor volstaat voor wie korte afstanden fietst. De motor zit in de naaf van het voorwiel gemonteerd. Wat een voordeel van een voorwielmotor is dat ze zijn uitgerust met een vrijloop. Wanneer de accu een keertje per ongeluk leeg is ervaar je zonder trapondersteuning geen weerstand van de motor, zo trap jij ook met een lege accu lekker door.

Voor wie meer eisen stelt aan zijn elektrische fiets is een middenmotor een goede optie.
Een middenmotor zit gemonteerd rondom de trapas. Doordat de motor laag en centraal geplaatst is, blijft de fiets goed in balans en is dus erg stabiel. Deze optie is om zijn stabiliteit vooral voor senioren een goede keus. Zodra je trapt en de trappers dus in beweging gaan, wordt dit opgepikt door een sensor. Aan de hand van de intensiteit van de beweging heeft de motor door hoeveel trapondersteuning er geboden moet worden. Je kunt de trapondersteuning instellen naar eigen behoefte. Let er echter wel op: hoe hoger de ondersteuning, hoe korter de actieradius.

De accu

De accu van je elektrische fiets is de batterij en de energiebron van de motor. Afhankelijk van welk model e-bike jij hebt, zit de accu in de meeste gevallen geplaatst onder de bagagedrager. Soms zit hij ook wel vastgemaakt aan het frame en bij andere modellen zit hij verwerkt in het frame. Als we het hebben over de capaciteit van de accu hebben we het over wattuur (Wh). De meest voorkomende accu’s hebben een capaciteit van 400 Wh of 500 Wh. Er bestaan ook zwaardere accu’s, bijvoorbeeld met een capaciteit van 600 Wh of 750 Wh. De accu is belangrijk voor jouw actieradius. De actieradius is het aantal kilometers dat je kunt fietsen op één acculading. Hoe hoger de capaciteit van de accu, hoe groter de actieradius en hoe verder je kunt fietsen! Bedenk hierbij wel dat de mate van ondersteuning meeweegt in de actieradius.

Plaats een reactie